viden om

Stuebambus

Artikel af Nanna Mikkelsen


Hårboller

De fleste af os kender en uarrrkk-lyd, som kommer nede fra bunden af kattens mave, og lyder som en mellemting mellem hvæs, opkastlyde og gulp.  Katten bliver helt lavbenet og sidder med hovedet strakt fremad, og tungen hænder ofte savlende ud af munden, mens maven pumper som en blæsebælg for at aflevereindholdet af mavesækken på huset bedste tæppe. Ofte er en aflevering ikke nok, så proceduren gentages nogle gange, indtil der er ryddet op indenbords. Nu behøver det ikke at betyde katten er syg, fordi den brækker sig. Det er faktisk helt normalt, at en sund kat kaster op med mere eller mindre jævne mellemrum.


Signalement af en hårbolle

Når man kigger nærmere på det, som katten har brækket op, ligger der ofter en eller andet aflangt ubestemmeligt mellem det opkastede mad, eller der ligger rent faktisk ofte en flot aflang hårbolle.  Det kaldes det, selv det ikke ligner en bolle.  Hvis du ikke er sart, så læg det opkastede i køkkenvasken, og skyld madresterne væk med koldt vang. Og du vil stå med en hjemmelavet hårbolle.  Hårboller har utallige længder og tykkelser. Farven er som katten selv, eller som den bofælle.


Alle katte fælder

Det er en stor misforståelse, når det siges at kun pelsrige katte fælder. Det gør alle katte uden undtagelse, men der er naturligvis forslag på hvor meget de fæller. En langhåret perser, fælder mere end en ultrakorthåret siam eller Burmeser som ej heller har underuld.  Også huskatte fælder, og  huskatte kan jo have forskellig hårpragt og nogle fælder utroligt meget og andre mere behersket.  Det betyder enhver kat med pels på kroppen fælder, og den kan danne hårboller. Det gør den Hellige birma også.  Nogle katte kan ikke få godt få denne uarrkk  metode  til at fungere, hvilket for nogle katteejere har oplevet kan bliver syg, hvis en hårbolle har sat sig fast.  Det kræver en vejledning og måske hjælp fra dyrlæge med ekstra væske, og produkter der har til formål at få hårbollen gennem systemet.  Man kan i dag også få foder, som til en vis grad hjælper løse hår gennem tarmsystemet. Men det kan ikke hindre hårbolle opkastningen.


Andre kattes pels

Mange katte, som deler hjem og mennesker med en anden kat, hygger sig ofte med at vaske hinanden pels. Længe og grundigt og mange gange om dagen. Denne gensidige vask er et vigtig element i den sociale adfærd. Den bekræfter venskaber, virker afslappende og afstressende, og skulle der være en kurren på tråden i dagen løb, så er man villig til at tilgive og glemme mod at få vasket ørerne. Men der er en bivirkning ved dette gensidige pelsvaskeri.  Katten får ikke kun sine egne pelshår i maven, men også bofællekatten pelshår.


Hvordan ser en hårbolle ud

På grund af fænomenets navn, har mange fået den opfattelse af en hårbolle er rund, og de siger de aldrig har set deres kat kaste en rund bold op. Ofte er ejeren overbevist om, at lige deres kat aldrig nogensinde har haft en hårbolle – det danner lige deres kat slet ikke.  Men som nævnt er en hårbolle slet ikke rund, den er aflang formet af det lange spiserør, som startere ved svælget og ender ved indgangen til katten mave.  Kattens mave ligger lidt syd for navlen. Da spiserøret er rørformet bliver hårbollen også en aflang sag.  Og burde vel kaldes en hårpølse. De hårboller der uden at sætter sig fast finder vej  gennem hele mave / tarmsystem, kommer ud som afføring. Måske man som bakkerenser lægger mærke til at visse af kattens efterladenskaber er meget lette.  Det er hårbollepølser, som mest består af pels.


Hårboller er helt normale

Vi har alle set, hvor omhyggelig katte er med deres personlige pleje, og hvor lang tid de bruger hver eneste dag på at vaske og frisere sig fra snude til halespids. De er næsten ligeså længe om at gøre sig fine, som en nyforelsket teenager, og det siger jo ikke så lidt.  Dette særlig gen med at holde orden på hvert eneste pelshår, har katten fået i arv fra deres vilde forfædre. I naturen er en velpasset pels en forudsætning for at overleve. Hvert eneste hår skal ligge rigtigt så pelsens overflade er glat og ensartet uden sammenfiltring. De yderste dækhår skal danne en beskyttende overfrakke, der forhindre regn i at trænge ind til huden og afkøle kroppen, med sygdom til følge. En ude kat eller kat i løbegård, som har været ude i regnen – prøv at skille pelsen af, og se selv, katten er helt tør nede ved huden under dækhårene, som en levende og let vandskyende overfrakke.  En anden grund til denne omhyggelige pelsvask er, at de meget fine pelshår under dækhårene går det ud for kattens uldne undertrøje, som skal sørge for en tilpas isolering, så kroppen hverken køler af eller bliver for varm  -  men holder en katte temperatur på omkring 38,5 grader (som er katten normale temperatur). Det er jo også på grund af den uldne undertrøje, at katte har fælde perioder. Om foråret smider de en masse af pelsens isolerende undertrøje for ikke at få det for varmt i sommerens løb, og om efteråret udskiftes den lette undertrøje med et tykkere lag underuld, så den kan klare vinterens kulde.


Indekatte fælder året rundt

Utallige katteejeree med indekatte  er til tider ved at gå op i en spids / gå op i limningen, fordi katten fælder meget i  én uendelighed,  så der er kattehår overalt. Forklaringen er enkelt. Naturen har ikke designet katte til at bo inden døre med dejlig centralvarme, måske en pejs eller andre dejlige varmekilder. Så for indekatte løber pels sæson ud i et, da sommer og vinter er lige varme.  Så går der uorden i fældesystemet og de smider pels året rundt.  Så du må hjælpe katten med at komme af med noget pels, ved vask, eller hvad der nu er bedst for din race.


Kattens tunge er et effektivt redskab

Naturen har udstyret katten med et genialt universalredskab til pelsplejen. Tungen, som er lang, smal og ru er skabt til at vask, karte, børste og fristere og glatte på én gang. Tungen er besat med små benhårde raspende pigge, som bagud og ind i kattens mund.  Det er et særdeles funktionelt design, når katten skal raspe kødet af et nedlagt bytte, men knap så praktisk i forbindelse med pelsplejen. De løse pelshår fanges nemlig af tunges pigge, og da de vender bagud har katten ikke en chance for at spytte løs pels ud.  Der er kun én mulighed, hvis munden skal renses for hår – de må synkes.

Hårbolle – produktionen

Når katten synker pelshårene, glider de ned gennem spiserøret og ind i mavesækken, hvor de blandet med maveindholdet og forsætter derefter ud i tarmsystemet, for til sidst at blive kvitteret med afføringen. Men i de perioder, hvor en kat fælder meget kan de ekstra mange kattehår hobe sig op undervejs, og filtre sig sammen. Det sker formentlig i det meget lange spiseråd lige før mavesækken, da hårbollens aflange rørfacon viser den må være dannet over en længere periode – også når man ser på fastheden af sammenfiltringen. De hår som normalt når ned i mavesækken for lidt efter lidt blandes med maden vil næppe have mulighed for at filtre så meget og slet ikke i rørfacon.  Hvis en hårbolle ryger ned i mavesækken og ekspederes videre ud i tarmsystemet, kan den i uheldig tilfælde sætte sig fast og give for forstoppelse. Sker det må man forbi dyrlægen. Vi katteejere kan kun lade en dyrlæge se på problemet, da der jo kan være mange forskellige årsager til forstoppelse.

Kend symtomerne

Når en hårbolle har stoppet passagen gennem kattens fordøjelsessystem, vil nogle katte hurtigt mister appetitten. De bliver nok sultne og går til madskålen, men nøjes med at sidde og hænde over den et stykke tid, for de går igen uden af spise noget. Andre er mere stædig og spiser et par mundfulde,  som så kommer op igen, fordi det ikke kan ekspederes videre.  Andre symtoner kan være diarre eller forstoppelse, hosten og forsøg på at kaste op. Alt sammen ikke så alarmerende, at man omgående haster til dyrlægen. Hvis det ikke lykkes katten af slippe af med hårbollen af naturlig vej- via opkast eller afføring i løbet af få dage, ser katten ret syg ud, dens opkast vil lugte som afføring. Den får feber og taber sig, får en tør og tottet pels, besøger måske kattebakken gang på gang uden resultat.  Det er svært at tage fejl, og under alle omstændigheder skal katten have hjælp fra dyrlægen. Lykkes det ikke dyrlægen af få den fastkilede hårbolle ud ved hjælpe af intensiv smøring af tarmsystemet med paraffinolie emulsion, sammen med drop og væske evt., smertestillende medicin. Så kan det bliver nødvendigt at operere for at redde kattens liv.  Dyrt og ubehageligt, både for kat og pengepung. Nogle katteejere kan hurtigt genkende symtomerne, hvis de én gang har set katten være syg af en fastklemt hårbolle, så kan dyrlægen bedre nå at behandle i tide uden operation. Ofte er der folk som syntes de er godt plagede af kattehår. Ja vi har pelsdyr i huset, og den hellige birma er ofte en race som holdes inde, og derfor ikke har adgang til græs.  Så fælder de meget, må de vaskes, evt. kan en våd tørshampoo hjælpe med at få de løse hår på kammen, frem for mavesækken. Også let fugtede hænder kan hjælpe før en frisering.  Så vi kan gøre det bedre for os og for katten ved friskering med kat, og måske en vask med nogle måneders mellemrum.

Sådan mindsker du risikoen for problemer

Uanset hvad, så vil katten producerer hårboller,  vi kan dog gøre vores til de hårboller ikke bliver faretruende store, og undgå de kiler sig fast . Frisering med kam, eller børste mindst 1-2 gange om ugen, gerne oftere i fældetiden. Dette gælder for alle pelslængder. Nogle gange kan det hjælpe at vaske kattene i de store fældeperioder.  Det er en god ting med vores birmakatte. Vask af kat kan jo gøres uanset om katten skal udstilles eller ej. Og er de vant til det fra små, er det ofte ikke det store arbejde at vaske kat. Er det en voksen kat, så kan de også lære det og det er til kattens bedste og kan det betyde katten bliver syg af hårboller, ja så er det en mulighed. Der er flere tilfælde hvor en hellig birma har været tæt på aflivning grundet disse hårboller. Så kan det undgås, er det at foretrække.  Det er vigtigt vi prøver at give kattene optimale forhold, så giv kattegræs/stuebambus, og har man en løbegård kan der med fordel være lidt græs katten kan spise.   Græs / stuebambus hjælper kattene med at kunne kaste hårboller, før de kommer ned i tarmen.

Kattemalt, eller lidt smør kan også hjælpe.  Der fås også særligt foder, spørg hos dyrlægen.

Kattevask til hverdagsbrug

Fyld håndvasken en balje med lunket vand, ca 38 grader. Kom en god sjat fair opvaskemidden i vandet vigtigt det er fair.  – dyp/skyl katten i denne blanding af vand med opvaskemiddel – ikke hovedet, kun kroppen.  Skyl grundigt blandingen ud, uden af vaske.  Nu bruger du en katte shampoo eller baby shampoo vask katten, og skyl grundigt. Nu skal du afslutte med en katte shampoo til katte, dette for at sikre den rette ph værdig. Skyl grundigt igen. 


Vandet trykkes ud af pelsen, og derefter svøbes et stort håndklæde rundt om katten og vandes trykkes ud,  skift håndklæde, men ikke frottere, da det kan skabe hårfilter. Husk hårfilter skal være løst op inden vask, da de kun bliver værre i vask. Nu skal katten tørres. En lydsvar hårtørrer kan bruges, eller i et mindre rum med en varmeblæser. Dette for at løsne hår og katten ikke fryser.

Ovennævnte kan ikke bruges til en showvask, der skal bruges andre produkter og katten skal være helt tør.  Men en erfaren udstiller, kan hjælpe dig med vejledning i vask af kat til show.  Men ovenstående kan afhjælpe løse hår i huset.


hårbolle som er kommet ud med dyrlæges hjælp.