gode råd før du køber kat
Killinger  til salg læs nedenfor.


Brug 5 minutter på at læse hele denne side, før du går i gang med at lede efter en killing.  Den tid er nemlig godt givet ud.


Pas på bondefangeri


• Tjek at Killingen ( og ikke bare dens forældre) har en stambog i en af de katte klubber der udsteder stamtavler, ofte er det Fife,  WCF, Tica eller Cfa. WCF støtter dyrevelfærd på verdensplan,  det kan vi godt lide 

   Hvem som helst kan desværre producere en værdiløs stambog på en computer, så tjek den opdrætter du køber katten hos er registeret opdrætter.  

• Køb aldrig killing af en person, som du ikke kan besøge.  Du skal være sikker på, hvor du skal henvende dig, hvis der efterfølgende viser sig at være noget galt med killingen.     

 vi  er medlem af Fife, i  Mundikat og  opdrætter efter sund fornuft, etiske og   seriøse vi er ansvarlige, og er som alle opdrættere under klubberne i dk r omfattet af købeloven og aftaler jf. aftaleloven.

Køb killing af en opdrætter med registeret stamnavn.  Vi hjælper dig gerne.   

Opdrættere som stambogsfører deres killinger er ikke fejlfri, men de er del af en organisation, som bidrager til at fremavle fysisk og mentalt sunde racekatte; de har frivilligt underlagt sig regler for opdræt, som sikre bedst mulige opvækst og forhold for forældrekattene.  En en forbruger kan klage over køb i  forbrugerklage nævnet, hvis der mod forventning skulle være noget galt med killingen.


Lad være med at købe racekat uden stamtavle, og tjek den er fra Fife, Wcf. nogle af de andre er med et registeringsnr.  


• Nogle mennesker vil gerne have raceblandinger eller huskatte, da man ønsker at give katten et godt hjem.  Hvis man er blandt de sidste, så vælg en kat / killing fra et internat tilhørende en af de anerkendte dyreværnsorganisationer – ikke fra en privat katte handler, I katte verden bruger man ordet BYBer som er sådan en baggårdsopdrætter, som blander racer på kryds og tværs, uden tanke på sundhed og hvordan disse trives i et almindeligt  hjem.  Så det er katteverdens såkaldte ” hundehandler ” altså en person, som opkøber racekatte billigt, uden tanke på etik og moral, overtager katte med videresalg og fortjeneste for  øje. Mærkeligt at sige, mor er ægte, hvorfor så blande med noget andet, som man ikke kender. ? tænk over det.


Køber man af almindelige personer er almindelig handlen mellem 2 privat personer,  det er ikke et forbrugerkøb og du kan ikke klage selvom katten er syg,  og du har ingen sikkerhed for hvilket linjer der er brugt.   Det er og bliver en huskat. 


• Hvis du vil have en racekat  fordi du ønsker nogle bestemte egenskaber, et særligt temperament og et bestemt udseende, så vælg en katte killing med stambog fra de danske opdrætter.  Vi kan nævne


   mindst 6 gode grunde:


1) Hvis killingen ikke har en stambog, er det ofte fordi forældredyrene ikke er anerkendt til avl.  ( Årsagen til det, kan være arvelige sygdomme, blodtype uforlignelighed og meget mere. )


2) Ved at beholde flest mulige katte inde i den organiserede avl,  er man som køber også med til at forhindre, at racen risikerer at blive for indavlet. Så også opdrætterne har brug for jer. 


3) Hvis man senere bliver bidt af en form for konkurrencesport med katte (og det er der mange, som gør), så stilles der krav om stamtavle. Det sjovt at være på katteudstilling. 


4) Hvis man en dag får lyst til at få killinger – selv om man ikke lige forestiller sig det på købstidspunktet, så er det positivt for både racen og dig selv, at killingerne kan stambogsføres. ( ikke alle sælger katte til avl.


5) Selve stambogen koster under 225 kr., men nogle som gerne vil sælge dig en killing, gider ikke eller kan ikke opfylde de kvalitetskrav, der stilles til forældredyrene. Det skal du ikke affinde dig med. Det skal være en kvalitets kat, det er jo en racekat. 


6) Når en killing sælges, skal stambogen afleveres til køberen sammen med Killingen, så man er helt sikker på, at killing og stambog ”passer sammen”. Så undgår man at komme i garnet hos en bondefanger, som lover, at stambogen følger senere og satser på, at køberne er blevet så glade for katten/killing, at de ikke starter en handelssag, (sag om bedrageri kan der også blive tale om)  når det efterfølgende viser sig, at killingen slet ikke har nogen stambog!


En sådan killing har en værdi jf. forbrugerklagenævnet afgørelse på højst 800 kr. Det er en huskat når katten ikke har en stamtavle med aner.


Når du handler med en registeret opdrætter


• Reg. opdrætterne kan du finde via via katteklubbens hjemmeside eller Birmaklubben under opdrætterne.  


Registrerede  opdrætter følger internationale og nationale regler, som tilgodeser kattenes trivsel i opdrættet og ved salget. Det betyder at en killing købt hos en registreret opdrætter mindst skal være:

12 uger gammel, når den forlader opdrættet ( det er også efter dansk lovgivning hvor både sælger og køber kan straffes med bøde )

sundhedstjekket og vaccineret  mindst 1. gang hos dyrlægen

stambogsført - og med killingen følger en stamtavle

Stamtavlen er ikke KUN et stykke papir, men din sikkerhed for opdrættet har fulgt de regler.

• Hvis en person f.eks. har stamnavn og opdrætter et kuld  kuld killinger, betragtes han/hun som omfattet af bestemmelserne om forbrugerkøb i købeloven. Tvister kan indbringes for Forbrugerklagennævnet.  Hvis man får sin første kuld, d.v.s er privat og  af enkeltstående karakter, betragtes man som privatperson. Når to private handler med hinanden, taler man om civil køb og så er købelovens bestemmelser om forbrugerkøb ikke gældende.


• Køb aldrig killing  af medlidenhed. Hvis der er noget galt hos en opdrætter, så henvend dig straks til os. Så tager vi fat i sagen.


• Opdrætteren kan også sige nej. De fleste opdrættere ønsker at se deres killingekøber an, før de indgår aftale om salg af en killing.  Man skal derfor være opmærksom på, at man ikke har krav på at få en killing, blot fordi man har talt med opdrætteren i telefonen eller har været på besøg og set killingerne.  Køb og salg af killinger er en tillidssag.


• Tænk dig godt om, før du evt. accepterer særkrav. Nogle opdrættere vil gerne indføje krav i forbindelse med handelen f.eks  om, at katten skal have et kuld killinger,  som tilfalder opdrætteren, eller om, at den skal stilles til rådighed for parring. Sådanne krav skal man ikke acceptere uden at tænke sig vældig godt om og uden at det afspejler sig i en tydelig reduktion af prisen.  Indenfor katte kaldes dette ofte foderværter og aftalen kan være forskellig. Se gode råd om foderværtsaftaler.


Ønsker du at blive opdrætter af den race du ønsker at købe, så bed om hjælp til at komme i gang som opdrætter, du kan  altid få hjælp se www.birmavenner.dk  og du kan med fordel få en mentor i Felis Danica mentorråd,  hvor der bliver tildelt en erfaren opdrætter, som kan hjælpe dig.  Både med at finde avlskat og komme godt i gang.  Men vi i BirmaForum er klar til at hjælpe dig.


Brug altid skriftlig købsaftale, det kræver vores forening også.


• Når du kontakter opdrætteren første gang, så bed om at få tilsendt et eksemplar af den købsaftale, som du senere skal skrive under på. Så får du mulighed for at sætte dig ind i vilkårene i ro og mag. Når man først sidder med killingen  på skødet hos opdrætteren, er man som regel ”solgt”.


Er du i tvivl?


• Er du i tvivl, så gå hjem og tænk. Søg råd og overvej situationen endnu en gang. Du skal kunne leve godt sammen med  katten  i 12 – 18  år. Vær opmærksom på, at der ikke findes en generel fortrydelsesret.


Denne tekst må kopieret med angivelse af kilde.  von gott.